Egyrészt maga a forgatókönyvírás is divat: állítólag Amerikában szinte minden felszolgáló forgatókönyvírói álmokat dédelget magában - és ez ma már Magyarországra is begyűrűzni látszik.

Amíg pár évtizeddel ezelőtt - Köbli Norbert forgatókönyvírót idézve - az írt Magyarországon (csak) forgatókönyvet, aki nem volt elég jó rendezőnek, és (idézet vége) nem képeztek kifejezetten forgatókönyvírókat, addig ma már számos hazai egyetemen/főiskolán/tanfolyamon van ilyen szak. Szóval, a 10 millió író után a 10 millió forgatókönyvíró országa (is) lettünk.

Azonban a forgatókönyvíráson belül is kirajzolódni látszik egy "divatirányzat": az eleve kisköltségvetésű filmnek megálmodott forgatókönyv írása. Persze, lehet, hogy ezt a szükség hozta/hozza: például a (nagy hollywoodi stúdióktól) független filmeseknek egyszerűen nincs annyi pénzük, hogy nagyon drága filme(ke)t forgassanak, ezért már a projekt elején, a filmötlet kiválasztásakor, illetve a forgatókönyv megírásakor olyan kereteket szabnak, amelyek nem engedik, hogy a későbbi film "túl" drága legyen.

Nézzünk két példát a közelmúltból:

(1.) Idén (2017) március 1-jén zárult a lengyel "Tender Metropolis" nevű projekt nemzetközi rövidfilm-forgatókönyvíró pályázata, amelyre max. ötszereplős és egyúttal max. háromhelyszínes rövidfilmek forgatókönyveivel lehetett pályázni és  a szkriptekben mellőzni kellett a drága effektekkel operáló jeleneteket.

(2.) Szintén idén (is) fut az Amazon Studios állandó pályázata, amelyre bárki beadhatja az (angol nyelvű) mozifilm- vagy sorozat-forgatókönyvét. Mintának egyetlen általuk fejlesztett mozifilm letölthető forgatókönyvét adják meg, amely (micsoda véletlen!) egyetlen helyszínen játszódik, 3 vagy 4 szereplővel (legalábbis a forgatókönyv szinopszisa szerint).

Aki a fentiek alapján kedvet kapott arra, hogy írjon egy olcsó(bb) és így nagyobb valószínűséggel filmként megvalósuló forgatókönyvet, annak itt egy kis segítség (egy angol nyelvű leírás a kisköltségvetésű filmek forgatókönyveinek jellemzőiről):

https://en.wikibooks.org/wiki/Movie_Making_Manual/Writing/Low_Budget