Éppen ma egy éve, hogy megírtam ezen a blogon "A forgatókönyvírás mint hobbi" című cikkemet:

http://talaljmarkivalamit.reblog.hu/a-forgatokonyviras-mint-hobbi

Ebben - azon kívül, hogy megosztottam amatőr tapasztalataimat a nagyérdeművel - megemlítettem azt az (akkoriban érvényes) sajnálatos tényt, hogy a hazai (vagyis: magyar) forgatókönyvírói pályázatok csak nevükben forgatókönyvíróiak, ugyanis sok esetben a későbbi nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a nyereményből/támogatásból időre leforgatják a nyertes forgatókönyvből a filmet.

Magyarul: egy egész stáb kellett, hogy álljon a szerencsétlen (esetleg még: amatőr) forgatókönyvíró mögött, ha indulni akart egy hazai sima forgatókönyvírói pályázaton.

Nos, örömmel jelentem, hogy az elmúlt egy évben a hazai helyzet megváltozott: már több magyar forgatókönyvírói pályázatot láttam, amelynél elég (volt) egy saját készítésű, jó forgatókönyvet leadni, nem kértek mellé referenciafilmeket, sem már kiválasztott rendezőt, stábot - ráadásul nevezési díjat sem kell(ett) fizetni.

Ilyen pályázatok (voltak) például:

1., a filmszakos egyetemisták által gründolt Script Reading Project:

https://www.facebook.com/ScriptReadingProject/

Itt csak annyi megkötés van/volt, hogy 15 percbe férjen bele a nevezni kívánt forgatókönyv - viszont bármennyi pályaművel lehetett nevezni. (Én 53 db rövidfilm-forgatókönyvvel neveztem - be is kerültem a 8 +1 nyertes pályázó közé.)

2., Illetve itt van/volt még az "Ahogy én látom" című (a KB8 Film Production által szervezett) pályázat, ahol max. háromperces kisfilmeket, vagy ennek megfelelő hosszúságú rövidfilm-forgatókönyveket vártak. Itt 49 db pályaművel neveztem - e sorok írásáig még nem zárult le az értékelés:

http://www.kb8.hu/

Szóval, összegzésképp elmondható (és ez az, amiért tulajdonképpen ezt a posztot megírtam), hogy az amatőr (hobbi-) forgatókönyvírók számára is - most már - van remény! Akár itthon is...